Castelul Nalatzi-Fay

De la Turism neconvențional
Salt la: navigare, căutare

Acces

  • Adresă: localitate componentă Nălațvad, oraș Hațeg, nr. 91, jud. Hunedoara.
  • Accesul se poate face din drumul comunal 83 mergând pe cărarea ce traversează parcul dendrologic și ajunge la castel.
  • Obiectivul nu este amenajat pentru vizitare și prezintă risc de accidentare.
ATENȚIE!

Vizitarea acestui obiectiv poate contraveni reglementărilor locale și presupune asumarea riscului de accidentare. Decizia de a vizita obiectivul și orice altă consecință aparțin în totalitate cititorului. Deținătorul site-ului turismneconventional.ro nu este responsabil pentru nicio acțiune care va rezulta din utilizarea informațiilor prezentate aici. Ignorarea acestui avertisment se face pe cont propriu.

IMPORTANT

Acest obiectiv face parte din patrimoniul cultural și trebuie conservat. În multe cazuri proprietarii sau autoritățile care au această responsabilitate nu o îndeplinesc ducând la degradarea continuă a obiectivului și ulterior la pierderea lui. Cititorii sunt rugați în mod insistent să viziteze asemenea obiective având o conduită etică. Procedând astfel nu se accelerează deteriorarea și nu se contribuie la interesele materiale ale altor indivizi.

Prezentare

Castelul este clasificat ca monument istoric (HD-II-m-A-03369.01) și, împreună cu parcul dendrologic care îl înconjoară, face parte dintr-un ansamblu (HD-II-a-A-03369) datat cu secolul XIX. Obiectivul este abandonat, vandalizat, mascat parțial de vegetație și se află în stare de degradare. Nu au avut loc intervenții de conservare din cauza litigiului dintre stat și moștenitorii pretendenți.

Istoric

Castelul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către György Teleki și Ilona Kendeffy pe o moșie obținută de la familiei Nalaczy. Ulterior proprietatea a fost moștenită de fiica celor doi, Blanka Teleki, căsătorită cu Victor Fay. De-a lungul timpului, clădirea a suferit modificări la acoperiș și i s-au adăugat cele trei turnuri.

În urma reformei agrare din 1921, o mare parte din terenul moșiei a fost luat în proprietate de statul român. Conacul și parcul dendrologic din împrejurimi au rămas în continuare cuplului Fay, apoi fiicei lor, Clementina Pekri, până la naționalizarea din 1948. După aceea castelul a fost dat în folosință Liceului de Industrii Agricole din Timişoara pentru o perioadă de 50 de ani. În anii '50 era folosit de copiii care își petreceau acolo vacanțele de vară, iar, mai târziu, a devenit internat și centru de copii. După 1998 clădirea nu a mai fost folosită și a devenit ținta furtului de materiale.

Începând cu anul 2005 proprietatea se află într-un litigiu datorită unor persoane care se consideră urmașii ultimilor proprietari de drept și care au solicitat retrocedarea, însă acest lucru nu s-a întâmplat datorită nerecunoașterii calității de moștenitori. Până la data scrierii articolului (august 2021) procesul nu a fost soluționat și, din această cauză, eventualele lucrări de conservare sau reabilitare a monumentului întârzie, acoperișul s-a prăbușit parțial, iar vandalizarea și furtul de materiale continuă.

Galerie

Hartă

Se încarcă harta...

Legături