Muzeul Judeţean de Mineralogie Baia Mare

De la Turism neconvențional
Salt la: navigare, căutare

Acces

  • Adresă: B-dul Traian, nr. 8, Baia Mare, jud. Maramureș.
  • Pentru contact și programul de vizitare consultați resursele de la secțiunea Legături.

Prezentare

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare găzduiește cea mai valoroasă colecție regională de minerale din Europa. Expoziția permanentă cuprinde peste 1.000 de eșantioane de minerale, minereuri, roci și fosile ce provin din aflorimente și subterane ale exploatărilor miniere din nord-vestul României și este formată din patru secțiuni: petrografie, mineralogie, zăcăminte și flori de mină. Începând cu anul 1982 unitatea muzeală a organizat multiple expoziții în Austria, Ungaria, Franța, Germania, Olanda, Belgia și Republica Moldova.

Istoric

Povestea muzeului de mineralogie a început în anul 1968 când profesorul Victor Gorduza, angajat ca îndrumător la Muzeul Județean Maramureș, a lansat ideea creării unei colecții de minerale în cadrul muzeului. Un an mai târziu, acesta a propus conducerii muzeului începerea achiziționării de eșantioane minerale care să pună baza colecției. Tot în 1969 a avut loc prima achiziție a unui număr de 533 de exemplare din Baia Mare.

În 1973 a apărut Legea 133 de reglementare a recoltării, depozitării și valorificării florilor de mină, încercându-se astfel stoparea exportului de eșantioane minerale din Baia Mare, Baia Sprie și Cavnic spre tări din vestul Europei, iar în anul 1974 s-a organizat prima expoziție de flori de mină în incinta Muzeului Județean Maramureș (actualul Muzeu de Artă).

La 17 ianuarie 1976 Consiliul Popular al Județului Maramureș a decis înființarea Secției de Științe Naturale din Cadrul Muzeului Județean Maramureș. Sediul principal al acestei secții urma să fie Casa Iancu de Hunedoara, iar scopul consta în gestiunea fondului de minerale al muzeului și coordonarea activității din cadrul rezervațiilor naturale și a altor obiective protejate din județ. Victor Gorduza a fost numit șeful acestei secții.

În 1978 colecția de eșantioane a muzeului s-a îmbogățit în urma unei înțelegeri cu Centrala Minelor. Unele dintre aceste noi exponate au devenit piese de rezistență a expoziției de bază.

Un eveniment important care a dus, de-a lungul timpului, la organizarea mai multor expoziții în Austria și alte țări din vestul Europei a avut loc în 1980. Vicepreședintele Asociației de prietenie Austria – România a inițiat vizita în Baia Mare a conducerii celei mai mari asociații de colecționari de minerale din Austria. Acest demers a debutat în 1982 cu o expoziție de minerale la Casa de Cultură din Viena.

La 8 februarie 1988 conducerea județeană a decis transferarea clădirii „Corp F”, actualul sediu al Muzeului de Geologie, din administrarea Întreprinderii județene de gospodărie comunală și locativă Maramureș în administrarea directă a Muzeului Județean Maramureș. Un an mai târziu, în 1989, a avut loc deschiderea expoziției de bază a Secției de Științe Naturale în cadrul unui eveniment festiv.

Sfârșitul anului 1992 a reprezentat momentul nașterii oficiale a Muzeului de Mineralogie Baia Mare prin desprinderea Secției de Științe Naturale și numirea lui Victor Gorduza în funcția de director al muzeului în ianuarie 1993.

În 2001 Ministerul Culturii a acordat Muzeului de Mineralogie premiul „Grigore Antipa”, devenind primul muzeu din domeniul științelor naturii care a primit această distincție.

Anul 2006 a adus o restructurare a Muzeului Județean Maramureș prin apariția mai multor instituții muzeale în cadrul județului, iar Muzeul de Mineralogie a luat în administrare activitatea și bunurile Planetariului Baia Mare până în 2014 când s-a înființat Complexul Astronomic Baia Mare.

În 2008 Consiliul Județean Maramureș a aprobat solicitarea muzeului privind dezvoltarea și modernizarea acestuia și a oferit sprijinul financiar necesar realizării unei construcții de extindere. În 2011 s-a ianugurat un nou corp de clădire care găzduiește spații cu diferite destinații ale activității muzeului.

Muzeul de Mineralogie și-a primit acreditarea printr-un ordin al Ministrului Culturii și Patrimoniului Național din 2012.

2014 este anul trecerii în neființă a profesorului Victor Gorduza, cel care a pus bazele muzeului și ulterior s-a ocupat de conducerea instituției. În semn de recunoștință, Consiliul Județean Maramureș a aprobat atribuirea denumirii „Victor Gorduza” Muzeului de Mineralogie, iar Consiliul Local al Municipiului Baia Mare i-a acordat post-mortem profesorului titlul de „cetățean de onoare”.

Galerie

Hartă

Se încarcă harta...

Legături